zondag 5 oktober 2014

Recept van de week

Risotto met bospaddestoelenPaddenstoelenrisotto

Na een week vol zon en temperaturen boven de 18 graden ben ik toch stiekem een beetje bezig met de herfst. Buiten de mooie producten die de herfst met zich mee brengt ben ik ook gek op de veranderingen in de natuur, de kaarsjes die weer aan kunnen in de avond en de mooie volle smaken van herfstrecepten.

Het recept van de week is met paddenstoelen, iets wat voor mij echt niet mag ontbreken in de herfst.
Nu is het begrip paddenstoelen vrij groot. Want welke paddenstoelen kun je eten en welke zijn er geschikt voor door de risotto?
Hier onder een aantal namen en plaatjes van paddenstoelen die geschikt zijn voor de risotto.



Portobello:  Een grote stevige paddenstoel die je in mooie plakjes kun snijden.







kastanjechampignon: Een middelgrote paddenstoel die een klein beetje lijkt op onze gewone champignon. Hij is iets donkerder van kleur en heeft een nootachtige smaak.











Oesterzwam: Een zachte paddenstoel die je voorzichtig moet schoonmaken anders beschadig je hem.



Er zijn nog veel meer paddenstoelen die je kunt eten. Neem eens een kijkje op:http://www.allesoverpaddestoelen.nl/eetbare-paddenstoelen.html


Recept Paddenstoelenrisotto
Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediƫnten:


  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 3 a 4 el olijfolie
  • 200 ml volle rode wijn.
  • 300 gram risotto rijst. bij voorkeur Italiaanse, vaak verkrijgbaar bij delicatessenwinkels.
  • 750 ml tot 1 l groenten bouillon van een tablet, dit kan ook kippenbouillon zijn. Het is maar net wat je lekker vind.
  • 300 gram paddenstoelenmix. Deze kun je bij de groenteman of in de supermarkt vaak voorgesneden en samengesteld kopen. Zelf stel ik graag een mix van bovengenoemde paddenstoelen samen bij de groenteman op de markt.
  • 2 tenen knoflook fijngesneden of geperst.
  • 100 gram Grana Padano geschaafd


Bereiding:

Maak de paddenstoelen schoon en snijd de steeltjes eraf. Snijd de paddenstoelen in plakjes en snipper er 1 teen knoflook bij. Verhit in een koekenpan  2 eetlepels olijfolie en laat de pan warm worden. Als de pan heet is de knoflook op een matig vuur bakken, na 1 minuut de paddenstoelen meebakken en zout en peper naar smaak toevoegen. Regelmatig omscheppen en niet op een te hoog vuur anders verbrand de knoflook en smaken de paddenstoelen bitter. Wanneer de paddenstoelen bruin en zacht zijn het vuur uitzetten en laten staan totdat ze door de risotto kunnen.
Zet een pan met 1 liter water op, als dit kookt voeg 2 bouillontabletten toe en laat deze oplossen. Laat de bouillon op een zacht pitje koken.
Snipper de ui en de tweede teen knoflook en verwarm in een pan met anti aanbaklaag 1 eetlepel olie.
Doe eerst de ui in de pan en bak deze in 3 a 4 minuten glazig, voeg dan de knoflook toe en bak deze nog 1 minuut mee.
Roer de risottorijst door de pan met ui en knoflook en blijf de risottorijst roeren totdat alle rijstkorrels glazig zijn. Blus de rijst af met de rode wijn en wacht totdat deze verdampt is.
Voeg 1 soeplepel warme bouillon aan de risottorijst toe en blijf goed roeren. De volgende lepel bouillon pas toevoegen wanneer de vorige is opgenomen door de rijst. Dit blijven doen totdat de risottorijst gaar is. Dat is na ongeveer 20 minuten. De risottorijst al die tijd blijven roeren!
De risottorijst moet romig zijn en niet te droog of te nat. Regelmatig proeven en kijken of hij gaar is.
Als de risotto hij gaar is kunnen de paddenstoelen en de Grana Padano erdoor geschept worden en kan er naar smaak zout en peper toegevoegd worden.
Smakelijk eten!

Bij dit gerecht kun je de wijn drinken waarmee je de rijst hebt afgeblust maar een echte aanrader is een glas Barolo.http://nl.wikipedia.org/wiki/Barolo_(wijn)











Bron:

Foto's bij de paddenstoelen namen:https://www.google.nl/search?q=eetbare+paddenstoelen&biw=1280&bih=933&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=zo0xVJ3rI83ZPdXigPgM&sqi=2&ved=0CCoQsAQ
Foto van het gerecht: http://www.pinterest.com/
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten